(RECEPT) Pita od višanja
PITA OD VIŠANJA
Sastojci:
250 g maslaca
300 g glatkog brašna (može i zamjena za neko bezgluteinsko brašno)
40 g BRAŠNA OD LJEŠNJAKA
20 gr poprženih i mljevenih LJEŠNJAKA
1 jaje
2 žlice hladnog mlijeka
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
2 žlice šećera
Punjenje:
450 g smrznutih višanja
100 g šećera
300 ml vode
40 g pudinga u prahu s okusom vanilije
1 vanilin šećer
Smrznute višnje staviti u lonac sa obje vrste šećera i prokuhati na laganoj vatri.
U posebnu posudicu promiješati vodu i puding dok nestanu grudice.Kada su višnje počele kuhati,dodati smjesu vode i pudinga i sve dobro promiješati i skuhati dok se ne zgusne. Pustiti da se ohladi.
Pećnicu uključiti na 200 stupnjeva,i za to vrijeme izradite prhko tijesto.
Brašno prosijati,maslac narezati na listiće,dodati sve ostale sastojke i umijesiti lijepo mekano tijesto.Ne smije se lijepiti niti mrviti.Ukoliko osjetite da treba još malo dodajte brašna...ne previše. Tijesto nije potrebno hladiti,već odmah se može oblikovati.
Pripremiti kalup. Tijesto podijeliti na dva djela.Manji dio tijesta ostavite za trakice,a veći dio tijesta rasporedite u kalup i malo podignite vrhove.
Tijesto izbockati sa vilicom.
Kada ste sve to napravili,ohlađene višnje lijepo rasporedite po tijestu. Od manjeg dijela tijesta napraviti trakice. Staviti peći u pećnicu na donji dio rešetke prvih 15 minuta i kasnije na sredinu još 15-ak minuta.
Recept isprobali zadovoljni kupci brašna od lješnjaka